Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-08@12:55:53 GMT

يادداشت/تقويت عزت نفس در روانشناسي و قرآن

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۷۴۷۱۰

خبرگزاری آریا-گسترش واژه عزت نفس از سال 1980 شروع و منجر به ارائه دیدگاه های مختلف روان شناسی گردید زیرا از نظر علم روان شناسی، داشتن عزت نفس نیاز اساسی انسان به شمار می رود.
اینکه عزت نفس به عنوان نیاز اساسی انسان برشمرده می شود به این مفهوم است که وجود عزت نفس در زندگی انسان حیاتی می باشد .
البته نه به شکل مستقیم چون ممکن است اینگونه برداشت شود که انسان بدون عزت نفس می میرد و این غیرممکن به نظر می رسد ولی بصورت غیر مستقیم کاملا درست است و انسان بدون عزت نفس می میرد یا زندگی او فقط زنده بودن است نه زندگی کردن به معنای واقعی .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


چون عزت نفس بر همه سطوح زندگی انسان اثرگذار است و اگر این نیاز به صورت صحیح ارضاء نشود نیازهای گسترده تری نظیر نیاز به خالقیت، پیشرفت و یا درک استعداد بالقوه محدود می ماند.
عزت نفس از نظر علم روان شناسی ارزیابی خود و به نتیجه رسیدن درباره خود بیان می شود.
عزت نفس در قرآن چنین تعریف می شود:
در قرآن کریم واژه عزّ 116 مرتبه، واژه العزّه 10 و عزیز 92 مرتبه به کار رفته است است
که هرکدام به گونه ای ارتباطی با شکست ناپذیری دارند به این معنی که انسان با عزت نفس انسانی صبور و مقاوم است.
عزت نفس از مؤلفه های برگزیده انسانی است واینگونه تعبیر می شود که انسان برای در امان بودن و سر سخت باقی ماندن در حوادث زندگی باید یک حالتِ خاصی را در خود شکل دهد. در فرهنگ دینی این حالتِ خاص عزّت نفس نام دارد.
عزت نفس در قرآن کریم به صورت آشکارا بکارنرفته است، اما راجع به عناصر اصلی آن یعنی احساس ارزشمندی و کرامت انسان به وفور بحث شده است.
به این آیه توجه کنید َإِنَّ الْعِزَّە لِلَّهِ جَمیعا (نساء/139 ) این آیه تمامی عزت را برای خدا دانسته است پس اگر انسان دارای روح خداوندی است و خداوند دارای همه عزت هاست.
پس این عزت در نهاد آدمی به سبب نفس خداوندی نهادینه شده است و وجود دارد بنابراین منشأ کرامت انسان، نفخه روح الهی در کالبد اوست.
عزت نفس به صورت کلی تمام ابعاد زندگی انسانی را تحت تأثیر قرار داده است  از جمله ابعاد اجتماعی ، خانوادگی، جسمانی وآموزشی را دربرمی گیرد.براساس متون اسلامی و روانشناسی می توان ابعاد عزت نفس را در چهار بعد بررسی کرد.
عزت نفس اجتماعی:
در بعد اجتماعی، حس ارزشمندی و کرامت در بین اجتماع و چگونگی نگاه مردم به وی ارتباط مستقیم با عزت نفس دارد(کوپر اسمیت).
در این مورد متون اسلامی نیز به شیوه نگاه به مردم و حس ارزشمندی بین مردم و انواع آن اشاره کرده است ومواردی چون تقوا، عمل صالح و مهمتر از همه آنچه برای خود می پسندی برای دیگران هم بپسند عنوان کرده است(نهج البلاغه، نامه31).
عزت نفس آموزشی:
 بر این اساس احساس ارزشمندی و ارزیابی فرد از آموزش خویش که در آن ملاک های تحصیلی معیار سنجش می باشد، باعث عزت نفس آموزشی می شود.
مدارج علمی بالاتر در افزایش عزت نفس موثر است.
اولین آیات نازل شده بر پیامبر به ارزش و علم و معرفت و قلم پرداخت هاست، از این رو این مهم نیز در قران بسیار مورد تاکید می باشد و مسأله ای با این اهمیت عزت نفس بالاخلق می کند.
عزت نفس خانوادگی:
 این حس انعکاسی از حس ارزشمندی در خانواده است، میزان توجه به نظرات وی،محبت و ابراز علاقه به فرد و امثال اینها ارزیابی کننده عزت نفس خانوادگی می باشد.
اسلام انسان عزیز را در رابطه با خانواده با حسن خلق معرفی می کند و خانواده را مهمترین رکن و اساس مودت و رحمت معرفی می کند.
به همین دلیل بسیار مهم می نماید که عزت خانوادگی در انسان وجود داشته باشد.
عزت نفس جسمانی:
این مهم بر مبنای احساس رضایت فرد از وضعیت جسمی خویش می باشد، مبنای آن لاغری، چاقی، ورزشکاری، قد و امثال اینها می باشد.
بنابراین اینکه فرد به تغذیه، رژیم غذایی و ورزش خود اهمیت دهد می تواند بر عزت نفس وی تاثیر مثبت داشته باشد.
همان گونه که می دانیم آبراهام مازلو عزت نفس را در طبقه چهارم از هرم نیازهای خود قرار داده است وی در این خصوص می گوید:
ارضای نیاز بهعزت نفس به احساساتی از قبیل اعتماد به نفس، ارزش، قدرت، لیاقت، کفایت و مفید ومثمر ثمر بودن در جهان منتهی خواهد شد؛ اما بی اعتنایی به این نیاز موجب احساساتی ازقبیل حقارت، ضعف و درماندگی می شود.
علم روانشناسی دو عامل "برداشت منفی از خود" و "احساس گناه" را عامل سلب عزت نفس معرفی می کنند، بر این اساس نظریات شناخت گرایانه افکار منفی و تلق منفی از خود را دلیل افسردگی می دانند(بک، 1967 )افکاری که بدون هیچ پشتوانه منطقی و بدون دلیلی خاص درباره خویش برداشتی منفی را به دنبال دارد شامل گروهی از جملاتی است که در هوشیاری رخ داده و طول عمر آنها بستگی به فرد دارد(فری، 2007)این موارد به عنوان عامل افسردگی و در نهایت سلب عزت نفس ختم می شود.
عامل دیگر احساس بی ارزشی و سلب عزت نفس احساس گناه می باشد.
احساس گناه به مقدار کم باعث سلب عزت نفس نیست بلکه عاملی در جهت سامان دادن آن می باشد،ولی اگر این عامل تداوم یابد به شدت عزت نفس را کاهش می دهد، این عامل باعث ایجاد نبخشیدن خود و کاهش عزت نفس می شود.
آنان که عزت نفس اندکی دارند نوعی از خود کم بینی در آنها نهادینه شده است که باعث تعبیر منفی از واقعیت های زندگی می شود، و نگاهی بدبینانه و نا امیدوارانه به آینده در آنها ایجاد می کند.
بنابراین آنچه طبق علم روانشناسی و آیات قرآن استنباط می شود این است که هر یک از ما لازم است برای بهتر زندگی کردن در ابعاد مختلف زندگی، عزت  نفس خود را که مهارتی اکتسابی می باشد افزایش داده و در جهت رشد بیشتر خود گام بر داریم.


تهیه و تنظیم: رها امینی روانشناس و طرحواره درمانگر مدرس رشد فردی و عزت نفس مشاور سازمانی




کدM-ch2531


منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: یادداشت تقویت عزت نفس روانشناسی و قرآن عزت نفس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۷۴۷۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری‌های کشاورزی ایران و تاجیکستان گسترش می‌یابد

به گزارش خبرگزاری مهر، امروز سه‌شنبه در نخستین نشست کارگروه همکاری‌های مشترک کشاورزی میان ایران و تاجیکستان که به صورت آنلاین برگزار شد، معاون آب و خاک وزارتخانه بر گسترش همکاری‌های کشاورزی با تاجیکستان و اجرای طرح‌های مختلف در این حوزه تاکید کرد.

صفدر نیازی شهرکی در همین حال خواست در راستای اجرای تفاهم‌نامه‌هایی که میان دو کشور منعقد شده، برنامه عمل تدوین شود.

وی ادامه داد: این تفاهم‌نامه‌ها باید منجر به اقدام شود و بتوانیم خروجی مناسبی از آنها داشته باشیم.

نیازی شهرکی در زمینه همکاری‌های متقابل در زمینه بذر، واکسن و آموزش‌های کشاورزی اعلام آمادگی کرد و اظهار کرد: ما آماده‌ایم دوره‌های آموزشی نیز در بخش‌های مختلف اعم از آب و خاک، شیلات، دام و طیور، گلخانه و تحقیقات برای کارشناسان، محققان و بهره‌برداران تاجیکستانی برگزار کنیم.

وی همچنین در مورد پذیرش هیأت‌های تجاری، علمی و اقتصادی در حوزه‌های کشاورزی اعم از بخش دولتی و خصوصی تاجیکستان اعلام آمادگی کرد.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که بیش از ۱۰۰۰ شرکت تولیدکننده و مشاور در حوزه بهره‌وری آبیاری و ارتقای راندمان آبیاری در ایران فعالیت می‌کنند، گفت: ایران می‌تواند نسبت به صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش کشاورزی با کشور تاجیکستان همکاری داشته باشد.

وی اضافه کرد: در حال حاضر ایران به ۱۹ کشور، خدمات فنی و مهندسی کشاورزی صادر می‌کند.

سرمایه‌گذاری شرکت‌های ایرانی در بخش مکانیزاسیون

در این نشست، مشاکر نظرزاده فاضل، معاون وزارت کشاورزی تاجیکستان نیز گفت: نیازهای ما برای این همکاری از نظر تجهیزات و فناوری در حوزه‌هایی مانند آب و خاک، مرغداری، پرورش ماهی و صنایع فرآوری غذایی است.

وی در همین حال از سرمایه‌گذاری شرکت‌های ایرانی در بخش مکانیزاسیون، آب و خاک و بسته‌بندی محصولات برای صادرات استقبال کرد.

بنابراین گزارش، در دولت سیزدهم، ایران و تاجیکستان دو یادداشت تفاهم همکاری امضا و یک یادداشت تفاهم همکاری در زمینه بهداشت دام و دامپزشکی تبادل کردند و این یادداشت تفاهم در حال نهایی‌سازی برای امضا است.

در سال ۱۴۰۲ در سفر رئیس جمهوری ایران به تاجیکستان، یادداشت تفاهم شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی، فنی، علمی و فرهنگی امضا شد و یادداشت تفاهم همکاری‌های کشاورزی نیز در همین سال به امضای وزارتخانه‌های کشاورزی دو کشور رسید.

کد خبر 6099733

دیگر خبرها

  • آیت‌الله جوادی آملی: فریب، راه نیست و با آن نمی‌توان زندگی کرد
  • کریم منصوری: «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • همکاری‌های کشاورزی ایران و تاجیکستان گسترش می‌یابد
  • دانشگاه خودباوری را در جامعه به منصه ظهور برساند
  • دانشگاه با فرهنگ‌سازی در جامعه خودباوری را به منصه ظهور برساند
  • آیت‌اللّه نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • آیت‌اللّه العظمی نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است/ اسلام «زن‌» را بعنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد
  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • ۱۵ هزارکرمانی در طرح زندگی با آیه ها حافظ ۳۰ آیه‌ منتخب قرآن شدند